Desi Parlamentul European a adoptat ieri avizul conform pentru semnarea Tratatului de aderare la 25 aprilie 2005 de catre Romania, europarlamentarii sceptici cu privire la oportunitatea extinderii UE au castigat o batalie cu membrii Consiliului de Ministri al UE, obtinand un drept de veto pe tema fondurilor europene postaderare acordate celor doua state. Potrivit proiectului de tratat, Romania si Bulgaria ar fi trebuit sa primeasca de la Bruxelles 44,3 miliarde de euro in primii sapte ani de la momentul in care au devenit membre cu drepturi depline ale UE. Acum, insa, sumele postaderare pe care le va primi tara noastra vor fi mai mici, ele depinzand de dezbaterile pe tema viitorului buget al Uniunii, care este considerat de majoritatea statelor membre drept unul extrem de mic. Din acest motiv, institutiile europene iau in considerare marirea nivelului contributiilor fiecarui stat membru, inclusiv a sumelor cuprinse in Tratatul de aderare in cazul celor doua state candidate.
Chiar daca votul favorabil aderarii Romaniei a fost covarsitor, 497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 abtineri, dezbaterile de la Strasbourg au fost unele extrem de tensionate. Si nu din cauza nerespectarii de catre cele doua tari a criteriilor de aderare, ci ca urmare a unei lupte constitutionale fratricide dintre Parlamentul European si Consiliul de Ministri.
Comisia de buget a Parlamentului European a depus un raport pe tema implicatiilor financiare ale aderarii Bulgariei si Romaniei la UE, in care acuza faptul ca membrii Consiliului au actionat unilateral in stabilirea sumelor care urmeaza a fi alocate in perioada 2007-2013 Romaniei si Bulgariei.
Criza declansata de incapatanarea membrilor Consiliului i-a determinat pe parlamentarii populari si pe cei ecologisti sa ameninte cu depunerea unui amendament in care solicitau amanarea votului pe tema avizului conform pentru semn