De marti seara pina miercuri la prinz, suspansul a predominat asupra acordarii votului privind acordul de conformitate pentru aderarea Romaniei si Bulgariei. Fara acest vot, pe 25 aprilie, la Luxemburg, nu ar fi putut fi semnat Tratatul de aderare al celor doua state la UE.
Disputa prilejuita de prezentarea rapoartelor si recomandarilor celor doi raportori din partea Parlamentului European, Pierre Moscovici, pentru Romania, si Geoffrey Van Orden, pentru Bulgaria, nu a privit decit tangential cele doua state, fiind un moment al confruntarii dintre Parlament si Comisia Europeana.
Pozitia grupului popular, care a votat, in seara zilei de 12 aprilie, cu 92 de voturi pentru fata de 86 de voturi impotriva, aminarea votarii acordului de conformitate pentru aderarea Romaniei si Bulgariei, reprezinta o etapa in confruntarea dura ce a inceput inca de la prima tentativa de votare a Comisiei Barosso, in toamna anului 2004.
De la criza prilejuita de declaratiile comisarului desemnat Roco Butiglione, orice ocazie pentru a cistiga autoritate in raport cu Executivul de la Bruxelles este folosita de parlamentarii europeni. Dar situatia celor doua state sud-est europene era de natura sa justifice scepticismul eurodeputatilor.
Acestia au cerut comisiei o evaluare clara a costurilor extinderii, in conditiile in care in 2004 pentru cele 10 state au fost alocate 40 miliarde de euro iar pentru Romania si Bulgaria exercitiul financiar prevede 44,3 miliarde de euro.
Riscul ca cele doua state sa devina prizoniere in conflictul dintre cele doua institutii europene a fost depasit prin negocierile dintre grupurile parlamentare. In final, votul nu a creat surprize, majoritatea absoluta a parlamentarilor votind in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei.
Dupa ce pe 16 martie, la Strasbourg, fusese dezbatut proiectul de rezoluti