Dupa ce amenintase cu aminarea votului asupra Tratatului de aderare a Romaniei si a Bulgariei, Parlamentul European si-a dat ieri in final avizul conform, dar a retras celor doua tari fondurile generoase acordate pentru perioada 2007-2013.
Pina cu cinci minute inaintea votului de ieri in plenul Parlamentului European, asupra Romaniei si Bulgariei a planat amenintarea aminarii semnarii Tratatului de aderare, programat initial pentru 25 aprilie.
In seara precedenta votului, Partidul Popular, cel mai numeros din PE, a decis sa ceara aminarea acestuia, intrucit considera ca reglementarile financiare din Tratat privau legislativul european de dreptul sau de a influenta bugetul Uniunii pentru perioada 2007-2013.
Concesie de ultim moment
In ultimul moment insa, Consiliul European s-a lasat convins de presedintele in exercitiu, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, sa introduca o clauza care precizeaza ca, dupa anul 2009, Parlamentul European va fi consultat in privinta alocarii de fonduri catre Romania si Bulgaria.
Pentru cele doua state, aceasta inseamna ca, dintre cele 44 de miliarde de euro alocate initial, mai pot conta doar pe fondurile rezervate asa-numitelor cheltuieli obligatorii (majoritatea in agricultura). In rest, vor trebui sa negocieze pentru fiecare banut, insa este putin probabil sa ajunga in final la suma generoasa prevazuta anterior.
Aceasta ultima conditie impusa de PE este cu atit mai dureroasa pentru Romania, cu cit ea urmeaza altor masuri fara precedent adoptate de institutiile europene pentru a se asigura ca tara noastra isi va face temele pina la 1 ianuarie 2007: mai intii clauza de salvgardare, apoi cererea imperativa a Parlamentului de a fi implicat in activarea acesteia.
Coruptia si libertatea presei, probleme spinoase
De altfel, Partidul Popular European nu a fos