Statisticile arata ca, in februarie, preturile la terenuri au mai scazut, revenindu-si din „inflamatia" inregistrata in ianuarie. Analistii sustin insa ca este o situatie de moment, iar costul la hectar va continua sa creasca.
Dupa ce a crescut in ianuarie fata de decembrie cu peste 30%, pretul mediu de tranzactionare a terenurilor in intravilanul localitatilor a inceput sa scada. Din datele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale reiese ca, in februarie, un hectar de teren a putut fi achizitionat cu 27% mai ieftin decit in luna precedenta.
Totusi, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, costurile la terenuri aproape ca s-au dublat. Valoarea medie de comercializare a unui hectar de teren in intravilan a fost in februarie de 641,3 milioane de lei, fata de 344 milioane de lei pe hectar anul trecut.
32 de milioane de lei un hectar de teren agricol
Cu toate ca diferenta este mai mica, reduceri de preturi au fost inregistrate si la terenurile agricole. Astfel, in medie, un hectar de teren aflat in extravilanul localitatilor s-a comercializat in februarie cu 31,8 milioane de lei, fiind cu 10% mai ieftin decit cu o luna in urma. Raportat la perioada similara a anului trecut, un hectar de teren agricol s-a scumpit cu aproximativ 45%.
Cea mai scumpa zona a tarii a ramas Sectorul agricol Ilfov, unde nu s-au inregistrat fluctuatii ale pretului mediu de la o luna la alta. Un hectar de teren in extravilan costa aici, in medie, 154 de milioane de lei. De asemenea, pretul terenurilor agricole din Brasov a crescut de peste zece ori, un hectar ajungind in aceasta zona la aproximativ 73 de milioane de lei.
Preturile vor creste in continuare
Analistii de pe piata imobiliara sustin insa ca este vorba de o situatie de moment care nu caracterizeaza piata terenurilor in ansamblul ei.