Cu 497 de voturi pentru, 93 impotriva, 71 abtineri, Parlamentul European a aprobat deci aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Drumul e acum deschis catre semnarea tratatutului de aderare, alaturi de Bulgaria, la 25 aprilie la Luxemburg. Desi Bulgaria a obtinut ceva mai multe voturi, 522, ambele tari au avut motive sa rasufle usurate.
Caci cu numai cateva ore inainte, un parlamentar european descria situatia drept haotica, si multi se intrebau daca votul nu va fi amanat cu cateva saptamani sau chiar luni, blocand astfel semnarea tratatului.
Liderul ecologistilor Daniel Cohn Bendit a cerut amanarea votului.
Nu pentru ca ar fi impotriva extinderii, a spus domnul Cohn Bendit, ci pentru ca votul are loc cu 20 de luni inainte de momentul aderarii, cand mai ales Romania are multe de facut pentru asigurarea unor valori fundamentale precum statul de drept si libertatea presei.
Ecologistii s-au gasit insa izolati. Marti seara, grupul conservator, cel mai mare din Parlamentul European, convenise cu o majoritate infima - 92 la 86 de voturi - sa ceara si el amanarea votului.
Dar pe alt motiv - dorinta ca parlamentul sa fie consultat de tarile membre privind ajutoarele financiare acordate Romaniei si Bulgariei dupa aderare, echivaland 44 de miliarde de euro intre 2007-2013.
Cele doua tari riscau sa devina ostatecele vechii lupte de putere intre institutiile europene, in care Parlamentul European nu pierde nici o ocazie sa-si arate muschii.
Mai era si teama ca extinderea a mers oricum prea departe. In spatele usilor inchise, conservatorii germani s-au intrebat de ce tara lor trebuie sa plateasca un sfert din ajutoarele pentru cele doua nou-venite, iar francezii au exprimat temeri ca fermierii lor isi vor pierde subventiile datorita romanilor.
Argumentul ar putea fi utilizat in