La inceputul acestei saptamini l-am scos pe filozoful Mihai Sora din marginalitatea autoimpusa, discutind cu el despre prezentul acestei tari, despre cum putem sa evitam ratarile prea obisnuite din spatiul romanesc. Stiam ca Mihai Sora analizase febril si ingrijorat viitorul Romaniei, intr-o carte de convorbiri alcatuita cu Sorin Antohi: Mai avem un viitor? Romania la inceput de mileniu (Editura Polirom, 2001). Problemele din carte ramin si astazi nevralgice pentru Romania. Stiam ca si in ultimii doi-trei ani, ori de cite ori a fost provocat, Mihai Sora s-a aratat contrariat de absenta unui proiect de lunga durata pentru Romania. In opinia sa, tot ce au facut guvernantii pina acum au fost mici ajustari lipsite de viziune. Si ultimele interviuri publicate in Locuri comune (Editura Universalia, 2004) il arata pe Mihai Sora extrem de nemultumit de viitorul (sumbru) al tarii. Interviul pe care il acorda revistei Observator cultural aduce in discutie calea pe care ar trebui sa o urmam pentru a ne putea redresa.
Ati mai trait o schimbare de putere, in 1996. Acum, PSD paraseste scena politica si lasa loc Aliantei D.A. Traian Basescu l-a inlocuit pe Ion Iliescu. Avem mai multe sanse si mai multe sperante decit in 1996?
Sper ca aceasta inlocuire sa fie benefica. In orice caz e binevenita. Cei din PSD nu se asteptau sa piarda puterea.
De ce?
Au fost absolut nepregatiti. Nici nu luasera in calcul posibilitatea de a o pierde.
Unde credeti ca a gresit PSD?
Analiza va trebui sa priveasca toti cei 14-15 ani care ne stau in spate. As spune ca niciodata n-a fost macar intrezarit, necum vazut interesul de durata lunga. Interesul de durata scurta, al fiecaruia pentru sine, aici si acum, a predominat. Interesul de durata lunga inseamna sa pui, din bun inceput, bazele bunastarii urmasilor. Interesul general a lipsit