Sunt deliciul oricărei mese de Crăciun sau Paşte. Tradiţia îi cere pe masă, singurul lucru care diferă este felul în care ajung aici. Cozonacii sunt o adevărată provocare chiar şi pentru cele mai talentate gospodine. Acum, pentru cele care vor să scape de această bătaie de cap, din comoditate sau lipsă de timp, pot lăsa totul în seama patiserilor.
Dolofani, rumeni şi pufoşi, cozonacii sunt un produs tradiţional pentru momente de mare sărbătoare religioasă. Fie că sunt cu nucă, cu stafide, rahat sau cacao, sunt indispensabili, indiferent de obiceiuri sau religie.
Tradiţia spune că atunci când prepari cozonacii trebuie să te cerţi cu cineva. Toate ingredientele scumpe şi modul pretenţios prin care un cozonac poate fi vedeta mesei de Paşte provoacă o frustrare şi frică constantă a gospodinei. Totul depinde de o clipă pentru ca opera culinară să "crească". În România, sărbătoarea are aromă de cozonac. Iar gospodinele ştiu că nu este suficient să cunoşti reţeta pentru cozonaci. Nici măcar respectarea cu stricteţe a acesteia nu este o garanţie a reuşitei.
De Paşte prăjitura tradiţională rămâne pasca, dar realizarea ei începe tot de la aluatul de cozonac.
Preţurile celor cumpăraţi de la patiserii şi brutării diferă în funcţie de umplutură. De exemplu, pentru un cozonac de 600 de grame cu nucă şi rahat plătiţi 55.000 lei, în timp ce unul cu stafide şi rahat costă doar 45.000 lei. Deşi săptămâna trecută pe piaţa mureşeană oferta cozonacilor a fost destul de redusă, cu siguranţă că începând cu săptămâna viitoare situaţia va fi alta.
Laura IONESCU
Recomandarea noastră
Cozonac moldovenesc
Ingrediente: făină (1 kilogram), 4 ouă întregi, 4 gălbenuşuri, zahăr (200 grame), rom (50 ml), lapte (500 ml), unt (100 grame), o lămâie, o portocală, vanilie, drojdie (60 grame), stafide (100 grame), sare (10 grame).
Pentru uns formele fo