In perioada 2005-2007, "fabricile de soft" cu "sute de specialisti" (gen Siemens Automotive si Alcatel – Timisoara, Ubisoft – Bucuresti) se vor inmulti, a declarat Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), in cadrul evenimentului soft21.ro.
Daca pana in prezent tinta principala de outsourcing a fost Timisoara, urmatoarea tinta vizata pe harta tarii va fi Clujul, urmat apoi de Moldova, a adaugat presedintele ANIS.
Cu aceeasi ocazie, reprezentantul IDC Romania, Laurentiu Popescu, a precizat ca dupa 2007 vor avea loc mai multe fuziuni si achizitii de companii pe piata IT & C.
IN URMA. Conform estimarilor Pierre Audoin Consultants, Romania se afla la o distanta de 5-8 ani in urma unor tari precum Cehia, Ungaria, Polonia in ceea ce priveste "maturitatea" pietei IT & C. Intre cauze, reprezentantul PAC Romania, Eugen Schwab-Chesaru, prezent la soft21.
ro, a enumerat: dezvoltarea economica inferioara mult inferioara Romaniei; investitii straine cu valori simbolice inainte de 2003; dezinteres pentru competitivitate din partea actorilor locali; investitii in sectorul public la nivel scazut si orientate spre echipamente.
Totusi, analistii de piata sunt de parere ca, pana in 2008, decalajul dintre Romania si cele trei tari enumerate se va reduce considerabil datorita mai multor factori: noii investitori straini vor implementa sisteme compatibile cu cele din grupurile-mama; Guvernul va fi obligat sa demareze proiecte importante in administratia publica; companiile din Romania vor constientiza nevoia de a investi in
IT pentru a deveni competitive in noul context creat dupa aderarea la UE.
In perioda 12-14 aprilie are loc la Bucuresti cea de-a IV-a editie a soft21.ro – Salonul National de Software si Servicii organizat de Asociatia Patronala a Indust