Vineri, 8 aprilie a.c., a fost ultima zi pentru trimiterea catre ISJ a situatiei bugetului unitatilor scolare care au solicitat acordarea de distinctii Gheorghe Lazar. Sau cel putin asa s-a anuntat oficial, caci mai nou, Inspectoratul Scolar Judetean Constanta isi desfasoara activitatea cu usile inchise si neinformand in mod corespunzator publicul larg.
In Constanta, din cele 97 de scoli si gradinite, care au depus dosare pentru primirea distinctiei Gheorghe Lazar, initial cifra oficiala a unitatilor ce dispuneau de fonduri alocate acestor merite din bugetul propriu era de 10, dar pe parcurs, fara o explicatie plauzibila, numarul a fost redus la 8, spre necazul profesorilor.
Intr-o nota a Ministerului Educatiei si Cercetarii din data de 25 martie a.c., adresata Inspectoratelor Judetene Scolare, se face precizarea ca unitatile de invatamant care au inaintat la Inspectorat tabele cu cadrele didactice propuse pentru atribuirea de distinctii vor mentiona, in primul rand, existenta fondurilor destinate acordarii fiecarei categorii de premii, asta bineinteles daca doresc
intr-adevar sa-si premieze profesorii. De asemenea, se va preciza daca prin bugetul actual unitatea scolara dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata personalului angajat pentru intregul an calendaristic 2005.
Printre scolile care au propus profesori pentru a obtine distinctia „Gheorghe Lazar” si au avut fondurile necesare pentru a-i sustine sunt Grup Scolar Ovidiu, Liceul Teoretic Baneasa, G.S. Agricol Castelu, Scoala de la Oltina, Sc. de Arte si Meserii N. Balcescu, Sc.
Agigea si Liceul Teoretic Anghel Saligny Cernavoda, conform celor sustinute de Victoria Dorobantiu, purtator de cuvant al ISJ Constanta. Din cadrul acestor unitati scolare vor primi distinctii doar 26 de profesori, din 431 de dosare depuse pana marti 12 aprilie a.c., ajungan