Reformele din sectorul pensiilor si cel al asistentei sociale vor limita contributiile platite de angajatori si vor inlatura o mare povara care apasa asupra sectorului corporatist, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Reuters.
Guvernatorul BNR a spus ca datoria publica, ce a scazut de la 31-32% din Produsul Intern Brut in ultimii cinci ani, la circa 20% in prezent, este, in schimb, deja destul de mica.
Veniturile din privatizari ar trebui folosite la reforma pensiilor
Isarescu a opinat ca veniturile obtinute din privatizari ar trebui utilizate mai degraba pentru finantarea reformei pensiilor decat pentru reducerea datoriei publice.
"As prefera ca aceste venituri sa fie utilizate pentru reforma pensiilor, care este cruciala pentru Romania", a afirmat Isarescu.
El a mai apreciat ca nu convergenta nominala este problema, ci cea reala. In timp ce statele din Uniunea Europeana trebuie sa respecte limitele impuse asupra datoriilor si deficitelor bugetare, precum si criteriile de convergenta, tarile care au aderat recent si cele candidate sunt obligate sa accelereze reformele structurale si sa micsoreze decalajul de dezvoltare fata de Vest.
Ultima mare privatizare din Romania a fost vanzarea unui pachet majoritar de actiuni la Petrom catre compania austriaca OMV, pentru suma de 1,5 miliarde de dolari, care a avut loc anul trecut.
Pe lista marilor privatizari se mai afla inca doua banci, BCR si CEC, si mai multe unitati de distributie a energiei electrice, vanzari care ar putea aduce pana la 2 miliarde de euro, in urmatorii doi ani. Reformele din sectorul pensiilor si cel al asistentei sociale vor limita contributiile platite de angajatori si vor inlatura o mare povara care apasa asupra sectorului corporatist, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat R