Din punctul de vedere al guvernatorului BNR, liberalizarea contului de capital va fi incheiata cind dobinzile bancare vor fi competitive cu cele din UE. Adica vor scadea consistent. De voie, de nevoie, bancile se conformeaza. Pentru ca piata se sufoca de leii lasati in piata de Banca Nationala, bancile comerciale au ajuns sa scada dobinzile aproape zilnic.
E adevarat, putin mai des la depozite decit la credite. Sigur este insa ca asistam, in sfirsit, la o concurenta adevarata intre banci, cu beneficii pentru clienti. Batalia se da mai ales pe piata de retail, destinata persoanelor fizice, dar si pe cea a creditelor pentru nevoi personale. Actionarii marilor banci care opereaza in Romania au de ce sa fie multumiti.
In 2005, va trebui insa sa se multumeasca cu mai putin. Spre beneficiul clientilor. Din punctul de vedere al guvernatorului BNR, liberalizarea contului de capital va fi incheiata cind dobinzile bancare vor fi competitive cu cele din UE. Adica vor scadea consistent. De voie, de nevoie, bancile se conformeaza.
2004 a fost un an irepetabil pentru bancile comerciale din Romania. Profiturile bancare au crescut intr-un ritm de invidiat. In 2005, lucrurile nu vor mai sta insa atit de pe roze. Spre dezamagirea actionarilor, dar in folosul clientilor bancilor comerciale.
Mii de miliarde de lei sau zeci de milioane de euro, acestea sint ordinele de marime in care se exprima profitul de anul trecut al bancilor. Pentru ca daca economia se spune ca a duduit in 2004, atunci incasarile bancilor au explodat de-a dreptul. Ritmuri de crestere de 30, 40, 70 de procente fata de anul precedent au fost comunicate de principalele societati bancare.
Actionarii marilor banci care opereaza in Romania au de ce sa fie multumiti. In 2005, va trebui insa sa se multumeasca cu mai putin. Spre beneficiul clientilor.
Pro