Comisia parlamentara de ancheta si evaluare a activitatii SRR si TVR a audiat ieri reprezentanti ai organizatiilor societatii civile care au efectuat monitorizari si analize privind posturile publice de radio si TV. Unii dintre cei audiati au sesizat diferenta dintre TVR si Societatea de Radio in ceea ce priveste rezistenta la presiunile politice.
Prima audiere, prima surpriza. Razvan Marin, reprezentant al Conventiei Organizatiilor Media (COM), a facut apel la o monitorizare a CNA si a afirmat ca in primele doua luni ale anului 2005, la postul public de radio nu s-a respectat raportul Putere – Opozitie, actuala Opozitie fiind mai putin „auzita" pe post.
Marin a redat si explicatia lui Dragos Seuleanu: „Seful Radioului public a mentionat ca reprezentantii Opozitiei au dat mai putine telefoane pentru a-si exprima pozitii politice."
Prezumtie de buna-credinta pentru Nicolau si Seuleanu
Ioana Avadani, sefa Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), a precizat ca sefilor TVR si SRR, Valentin Nicolau si Dragos Seuleanu, organizatiile societatii civile le-au acordat prezumtia de buna- credinta, considerind ca nu cei doi au influentat programele de stiri carora li s-au adus numeroase critici.
Celor doi li se reproseaza insa ca nu au luat masurile necesare atunci cind au avut loc derapaje.
Tot Ioana Avadani a reactualizat o declaratie mai veche a lui Valentin Nicolau de la o dezbatere publica: „Presedintele TVR a recunoscut ca exista influente politice, ca a incercat sa fie un tampon intre politic si TVR si, pentru ca nu a vrut sa cedeze, influentele si presiunile politice s-au mutat la esaloane inferioare".
„Din pacate, dl Seuleanu nu a vrut sa recunoasca influentele politice si sustine ca este normal ca politicienii sa dea telefoane", a mai precizat Avadani.
Obligatoriu, „o ampl