Mafia din Sanatate s-a nascut in '48. Ziua nu se cunoaste, dar am aflat data exacta a mortii: 30 mai 2005. Mircea Cinteza, medicul ei curant, o sa transporte decedata la Parchet, unde se afla cele mai potrivite conditii pentru pastrarea corpului neinsufletit la racoare.
Nu-i nici o gluma, cel putin nu din partea noastra: Ministerul Sanatatii a publicat, alaltaieri, calendarul reformei in sistem, iar angajamentele sunt foarte clare.
Pe 30 iunie se va trimite o noua lege a spitalelor in Parlament, pe 30 mai se introduce legea privatizarii cabinetelor medicale, tot din 30 iunie vom avea asigurari private de Sanatate, iar pana pe 15 iunie vom sti exact ce servicii medicale ne garanteaza sistemul public.
Cat priveste coruptia, pana joia viitoare, ministerul va centraliza rapoartele privind "neregulile", iar pana la sfarsitul lunii mai va trimite buletinul de analize catre organele specializate ale statului. Frumoase angajamente, vitale obiective, mici sanse de reusita. Pornind, in primul rand, de la oamenii lui Cinteza sau mai precis de la lipsa lor.
O noua organigrama a institutiei i-a permis noii Puteri sa scape de vechii functionari publici, cu legea care le proteja posturile cu tot. Asa a procedat si PSD-ul, in 2001, si, probabil, asa se va proceda si in viitor. Numai ca fosta guvernare nu se angaja sa rezolve, intr-un timp atat de scurt, problemele care macina de atata vreme sanatatea romanilor.
Pana invata noii directori unde-i tusul si unde stampila, pana isi strang echipa... Corpul de control, de pilda, e cam debil: are doar patru, cinci oameni, Inspectia Sanitara mai are doi inspectori, cat sa se imbarbateze unul pe altul. Desigur, Mircea Cinteza vine de la Colegiul Medicilor, unde a construit un mecanism functional.
Ar putea imprumuta de acolo unele "piese", politici, proiecte de lege gata pr