Companiile de stat care ofera servicii de transport in comun au inceput sa piarda teren in fata particularilor. Cel mai mare exod al pasagerilor de la stat la privat se inregistreaza in cazul transportului rutier, unde romanii au si cele mai multe variante.
Potrivit unei anchete realizate de Institutul National de Statistica, anul trecut aproximativ 88% dintre pasagerii care s-au deplasat pe rute interurbane si internationale au preferat companiile integral private, in vreme ce doar 0,3% dintre acestia au apelat la serviciile societatilor de stat.
Anul trecut s-au deplasat pe sosele 216,5 milioane de pasageri, cu 0,1% mai multi decit cu un an in urma, transportul rutier reprezentind 68,2% din transportul total de pasageri. De asemenea, in cazul transportului fluvial ponderea celor care au preferat alternativa particulara a fost si mai mare: de 97%.
Numarul celor care au folosit acest mijloc de deplasare s-a ridicat anul trecut la 214 mii de persoane.
Se circula mai mult cu maxi-taxi
Pentru ca pe rutele urbane si suburbane nu se pot bate cu statul in ceea ce priveste oferta de mijloace de transport, particularii au gasit totusi o nisa de piata, oferind servicii de transport in regim de maxi-taxi. Comparativ cu un an in urma, in 2004 au circulat cu maxi-taxi cu 7% mai multi romani, iar 80% dintre acestia s-au orientat catre particulari.
Totusi, romanii au ramas in mare parte fideli autobuzelor, troleibuzelor sau tramvaielor, pe fiecare dintre aceste segmente inregistrindu-se cresteri ale numarului de pasageri.
Trenurile private mai au de asteptat
Transportul privat nu a prins insa pe calea ferata si in aer. Astfel, proprietarii privati de trenuri au reusit sa atraga sub 1% dintre pasageri, doar 760 de mii de persoane dintre cele aproape 10 milioane, care au mers cu trenul, prof