Noua forma a declaratiilor de avere si de interese, un punct important din strategia anticoruptie sustinuta de Comisia Europeana, a trezit in senatorii Puterii tot atitea resentimente ca in rindul Opozitiei.
Citiva senatori liberali – dintre cei prezenti, pentru ca multi au absentat –, pe numele lor Norica Nicolai si Tiberiu Prodan, au gasit de cuviinta sa se alature corului de ironii ale PSD si criticilor PPRM si UDMR la adresa proiectului Monicai Macovei, in prezenta acesteia.
Era de asteptat ca fostului partid de guvernamint – care a perfectionat tehnica de ocultare a propriilor averi obtinute, nu intr-un singur caz, prin afaceri cu statul si trafic de influenta – sa nu-i convina scanarea bunastarii lor trecute pe numele familiilor. Nu e de mirare nici ca reprezentantii UDMR si PUR au fost contaminati cu ideile PSD, prin colaborarea din fostul mandat.
Ar fi fost insa firesc ca liberalii sa reactioneze altfel, sa asculte de vocea opiniei publice, daca nu de cea a primului-ministru care si-a asumat initiativa impreuna cu intregul Guvern.
Faptul ca senatorii liberali s-au opus – vocal sau prin absenta – transparentizarii averilor, cot la cot cu PSD, in ciuda lui Calin Popescu-Tariceanu, premier si presedinte al PNL, arata ca unele interese de grup sint mai importante decit decizia institutionalizata.
Degeaba exista vointa la nivelul Executivului ori al Presedintiei daca parlamentarii majoritatii fac jocuri impotriva legilor reformei, declaratia de avere fiind un asemenea proiect.
Lovitura din Senat a fost indreptata direct impotriva Monicai Macovei – contestata si persiflata – dar este si un gest de nesupunere fata de Guvern. Prin Monica Macovei, senatorii liberali tintesc in Calin Popescu-Tariceanu, si arunca in derizoriu indeplinirea uneia dintre conditiile cele mai importante de integrare, cura