Consiliul Concurentei si-a propus sa promoveze politica de clementa, adica sa acorde imunitate celor care fac parte din carteluri si se autodenunta. In alte tari, ea a dat deja rezultate surprinzatoare, iar oamenii de afaceri romani se arata si ei interesati sa intre in legalitate, ne spune Mihai Berinde, presedinte al Consiliului Concurentei.
Jurnalul National: Care este motivul pentru care incurajati autodenuntul?
Mihai Berinde: Cele mai daunatoare fenomene asupra concurentei le reprezinta intelegerile intre firme sau organizatii profesionale care au ca efect fixarea preturilor, stabilirea nivelului productiei, impartirea pietei sau trucarea licitatiilor. Acestea sunt elemente care ingreuneaza sau impiedica pur si simplu accesul altor operatori economici la piata.
Termenul generic utilizat in acest sens este cel de cartel. In cadrul retelei internationale de concurenta s-a adoptat conceptul privind politica de clementa, astfel incat fiecare stat creeaza o serie de mecanisme capabile sa depisteze cat mai devreme aceste carteluri. Important este, in acest caz, sa se evite efectele negative pe piata ale unor asemenea intelegeri.
Consumatorul, care trebuie sa profite de o concurenta normala pe piata, are o pozitie mai buna.
Jurnalul National: Ce avantaje are cel care se "preda"?
Mihai Berinde: Noi am elaborat un regulament ce consta in stimularea operatorilor economici care fac parte din cartel pentru denuntarea lui. Aceasta stimulare se concretizeaza prin imunitatea fata de amenda ce se impune a fi platita daca intelegerea ar fi fost descoperita de Consiliu pe cont propriu. Este vorba de o amenda foarte mare, ce merge de la 1% si pana la 10% din cifra de afaceri.
Exista un stimulent destul de important in denuntarea unor asemenea practici de pe piata. In afara acestuia pot fi si altii care pot primi