Romania a primit miercuri votul pozitiv al Parlamentului European pentru aderarea la UE. Acest vot a fost asigurat de socialisti, liberali si o parte din grupul popularilor, impotriva pronuntindu-se ecologistii si o factiune redusa din acelasi grup al europarlamentarilor populari. In exclusivitate pentru RevistaPresei, cunoscutii analisti Alina Mungiu, Cristian Ghinea si Cristian Pirvulescu au comentat votul din Parlamentul European.
Comentarii pe Forum
Alina Mungiu: "Am iesit foarte bine"
Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane, este de parere ca "Romania a iesit foarte bine din aceasta incercare, iar lucrul acesta nu a fost suficient subliniat".
Presedintele SAR isi argumenteaza afirmatia prin progresele imense facute de Romania din decembrie 2004 si pina la momentul votului din aprilie: "Autoritatile au avut o sarcina aproape imposibila, avind de indeplinit teme extraordinar de grele, asa cum Bulgaria nu a avut.
Faptul ca Romania a reusit sa indeplineasca cerintele Comisiei in doar citeva luni, in conditiile in care am asistat si la o schimbare de guvern, a fost foarte bine primit de parlamentarii europeni. De asemenea, a fost apreciata si prestatia excelenta a unor ministri precum Monica Macovei sau Razvan Ungureanu, care au fost invitati la diverse comisii ale Parlamentului European".
In ceea ce priveste votul negativ al unei factiuni a grupului popularilor, Alina Mungiu considera ca acestia au avut o problema legata de bugetul Uniunii. "Europa este in mijlocul unei dispute fara precedent in ceea ce priveste bugetul sau. Popularii s-au temut ca aderarea Romaniei si Bulgariei va greva negativ acest buget".
Totusi, faptul ca majoritatea popularilor a votat in cele din urma pentru aderarea Romaniei este explicat de Alina Mungiu prin eliminarea acestor suspiciuni de catre Comisia Europe