Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, acuza Guvernul roman ca doreste sa vanda pachetul de actiuni de 36,88% detinut la cea mai mare institutie de credit din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR), unei banci dintr-o tara foarte mare din Uniunea Europeana (UE). Aceasta in pofida faptului ca Erste Bank este cea mai mare banca central-europeana.
Din aceasta afirmatie a presedintelui bancii austriece se poate intelege ca unele institutii bancare straine, interesate de privatizarea BCR, ar fi de la inceput excluse de pe lista.
"Avem impresia ca Guvernului roman i-ar placea ca BCR sa fie cumparata de o banca din una dintre tarile foarte mari ale UE", a declarat Andreas Treichl, in cadrul unui interviu amplu acordat publicatiei financiare on-line Portfolio, din Ungaria.
Erste Bank asteapta invitatie la licitatie
Mai mult, Andreas Treichl anunta ca Erste Bank nu va participa la privatizarea BCR decat daca primeste o invitatie din partea Executivului de la Bucuresti. "Daca guvernul nu ne da un semnal puternic pozitiv, spunand, de exemplu, «Erste Bank, va rog, luati in consideratie cumpararea BCR», nu vom participa la privatizarea bancii", a spus Treichl.
Totodata, acesta si-a explicat pozitia lansand acuzatii deloc voalate la adresa autoritatilor de la Bucuresti: "Nu vrem sa incepem o procedura in care ni s-a indicat clar ca nu suntem bine veniti".
Erste Bank este interesata sa intre pe doua piete din aceasta regiune, Romania si Serbia. Banca Austriaca si-a anuntat deja participarea la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). De altfel, reprezentantii Erste Bank au declarat ca principala lor tinta in Romania este preluarea CEC, dar ca doresc sa participe si la procesul de privatizare a BCR.
In cazul in care atitudinea Guvernului va fi similara si in ceea ce priveste privatizar