Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei din Calea Victoriei 49-53 a inaugurat, in urma cu cateva zile, expozitia temporara Jean Al. Steriadi (1880 - 1956), "Litografii", care va fi deschisa publicului pana in octombrie 2005. Presedinte al Societatii „Tinerimea Artistica”, director al Muzeului Kalinderu, profesor de pictura, desen si gravura, membru de onoare al Academiei R. P. Romane, Jean Al. Steriadi a fost o personalitate marcanta a primei jumatati a secolului al XX-lea.
Cunoscut mai mult ca pictor, dar mai ales ca desenator, Steriadi a experimentat si tehnicile de imprimare, pe care le-a studiat la München in perioada anilor 1901-1903, cu precadere litografia. In opera sa, tema portretului ocupa un loc aparte. Vocatia de portretist se afirma si in litografie, unde realizeaza memorabile portrete de poeti sau pictori romani („Portretul poetului Alexandru Macedonski”, „Portretul poetului Alexandru Vlahuta”, „Portretul lui Stefan Luchian, bolnav in 1912”, „Portretul pictorului Pallady desenand”), oameni de cultura (“Istoricul Gheorghe Bratianu”, “Profesorul G. Oprescu”, „Dr. Mihai Ciuca, in laborator”, „Colectionarul K. Zambaccian citind”), sau ale unor persoane apropiate (“La patru maini”, „Portretul mamei mele”) .
Steriadi a fost unul dintre primii artisti care au sesizat farmecul irezistibil al Balcicului. Litografiile lui, in care evoca atmosfera micului orasel oriental de la tarmul Marii Negre, se remarca prin tehnica exploatarii efectelor de lumina obtinute prin dozarea armonioasa si rafinata a valorilor estompate. („Osman”, „Turci batrani intr-o cafenea la Balcic”, „Ulicioara la Balcic”, „Cafenea la Balcic”, „Veranda la Balcic”).
Opera de litograf a lui Steriadi nu s-a bucurat de un studiu pe masura complexitatii ei si nici de o prezentare speciala care sa o evidentieze ca un capitol distinct. Expozitia de la