Romanii se mandresc cu faptul ca sunt o natie credincioasa, gasind in orice imprejurare o modalitate de a-si demonstra religiozitatea. In virtutea acestui fapt, drumurile constantene se inscriu si ele in tipicul drumurilor romanesti, fiind strajuite de numeroase cruci, fiecare marcand locul unei morti.
Avand cultul mortilor foarte putenic dezvoltat, constantenii nu par sa fie deranjati de aspectul de cimitir pe care il capata municipiul. O traditie care si-a castigat loc de cinste in randul romanilor este respectarea amintirii mortilor, fiecare dupa posibilitati, prin praznice, pomeniri si chiar prin marcarea locurilor in care a avut loc nefericitul incident, si anume prin amplasarea unor cruci.
Si asta cu precadere in cazul deceselor care au intervenit intr-un mod neasteptat, de cele mai multe ori violent, in urma unor accidente grave de circulatie.
Crucile descriu astfel o harta neagra a municipiului Constanta si chiar a judetului, daca este sa ne gandim la multitudinea de astfel de insemne bisericesti ce marcheaza zonele cu cel mai ridicat potential de producere a accidentelor mortale, lucru confirmat si de declaratiile inspectorului Marian Tudose, purtatorul de cuvant al Biroului Rutier din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta.
"Nu exista o statistica a zonelor periculoase din municipiu, astfel de accidente intamplandu-se peste tot, dar pot spune ca un punct negru este zona complexului Dorally, din cauza traversarii drumului public prin locuri nepermise, pe Bd. I.C. Bratianu in zona Palas, si pe str. Aurel Vlaicu, dar de cand a fost iluminat public si a fost refacuta trama stradala, numarul lor a scazut considerabil", ne-a declarat Marian Tudose.
Astfel, numai in zona Dorally sunt trei astfel de cruci, pe Bd. 1 Mai, in zona Far sunt p