Dupa saptamani presarate cu mitinguri si actiuni de protest impotriva modificarii Codului muncii, sindicatele din posta si cele din transporturile feroviare dau startul primelor greve. Ca urmare a esuarii negocierilor in care sindicalistii au cerut o majorare de 16 la suta a salariilor, in noaptea de duminica spre luni, postasii vor intra in greva generala. Mariana Kniesner, vicepresedinte al Blocului National Sindical (BNS), confederatie la care sunt afiliate si sindicatele din posta, a declarat ca greva generala ar urma sa se desfasoare pe parcursul a zece zile lucratoare.
Dumitru Costin, presedintele BNS, ne-a declarat ca in acest timp, activitatea tuturor oficiilor postale din tara va fi intrerupta. "Vor fi afectate retelele de distributie a presei, a pensiilor, a ajutoarelor sociale, precum si corespondenta. Noi incercam de o luna si jumatate sa gasim solutii. Cat sa mai asteptam? Pana la 31 decembrie?", se intreaba liderul BNS. Nemultumiti de lipsa banilor sunt si lucratorii din transporturile feroviare. Incepand cu saptamana viitoare, acestia vor organiza vineri, pe 22 aprilie, intre orele 7.00 si 9.00, o greva de avertisment. Ion Molea, presedintele Federatiei Sindicatelor din Miscare-Comercial, a afirmat ca salariul minim pentru angajatii din clasa 1 de salarizare de la calea ferata este de 3,1 milioane lei, la care se adauga sporurile.
Sindicalistii de la Posta Romana au decis sa recurga direct la greva generala, fara a mai organiza inainte o greva de avertisment. Vicepresedintele BNS, Mariana Kniesner, spera ca, in urma acestei actiuni, administratia sa rezolve cererile protestatarilor privind creseterea salariala. Bugetul pentru acest an al Companiei Posta Romana permite o majorare cu doar trei la suta a salariilor, ceea ce inseamna - potrivit Marianei Kniesner - aproximativ 100.000 in plus pentru fiecare angajat. "Castigul mediu brut al unui