Prognoza macroeconomica facuta de romani seamana cu cea a FMI. Raportul semianual al Fondului anticipeaza insa un ritm de crestere economica mai scazut.
Potrivit estimarilor FMI, ritmul de crestere economica a Romaniei se va mentine in jurul valorii de 5% anual. Astfel, in 2005 aceasta va fi de 5,5%, iar in 2006 de 5%. Specialistii romani sint mai optimisti in privinta evolutiei produsului intern brut. Acestia prognozeaza o crestere economica pentru anul in curs de 6%, iar pentru 2006, ritmul de crestere este superior, de 6,1%.
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va conduce, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), la cresteri de PIB mai mari in 2007 si 2008, de 6,3, respectiv, 6,5%.
Dezvoltare pe credit
Scaderea dobinzilor la credite, pe masura ce Romania se apropie de momentul integrarii, va impulsiona cresterea economica, din cauza accesului mult mai ieftin al firmelor la finantare. Faptul se va regasi insa in deficite externe din ce in ce mai mari.
Potrivit CNP, diferenta dintre exporturile si importurile Romaniei va ajunge in 2005 la circa 9,1 miliarde de euro si va creste progresiv, ajungind in 2008 la aproape 12 miliarde de euro. Deficitul de cont curent se va situa in 2005 la 6,6% din PIB, iar in anul urmator, la 6,2%.
FMI considera ca tinerea sub control a deficitului extern va fi principala problema macroeconomica cu care se va confrunta Romania in anii viitori, pe fondul avansului rapid al creditarii. Pe de alta parte, avertizeaza ca pentru diminuarea deficitului de cont curent este nevoie de mentinerea unei politici fiscale strinse si de controlul majorarii salariilor si a creditului.
Si CNP estimeaza cresterea deficitului de cont curent, insa apreciaza ca finantarea acestuia nu va ridica nici un fel de probleme.
Expertii romani sustin ca gradul de acoper