Tinerii din Romania sunt lucizi, creativi si usor intoleranti, releva un studiu realizat anul trecut de British Council si Gallup Romania. Potrivit sondajului "Tanar in Romania", principalele motive de respingere a apartenentilor la minoritati sexuale mentionate de participanti se refera la conflictul dintre comportamentul homosexual si Biserica, la caracterul "anormal" al acestui comportament sau la manifestarea in public a homosexualitatii.
Tinerii romani sunt intoleranti in special fata de minoritatile sexuale (homosexuali sau lesbiene), despre care 21 de procente spun ca nu ar trebui sa traiasca in Romania. 11 la suta dintre cei intervievati nu si-ar dori rromi in tara, considerand ca imaginea Romaniei pe plan extern ar avea de suferit din cauza celei a rromilor, dar au amintit si problemele de comportament ale membrilor acestei etnii, insusirile lor negative, integrarea "insuficienta" in societate, problemele lor de atitudine fata de ceilalti sau chiar atentia "exagerata" ce se indreapta catre acestia sau drepturile lor "nemeritate".
Din esantionul total al tinerilor, 15 procente resping minoritatile, 44 la suta manifesta o toleranta "moderata" fata de toate categoriile de minoritari, iar 41 la suta dintre tineri le accepta.
In functie de cum isi petrec timpul liber, tinerii se impart, conform studiului, in "mondeni" (31 la suta), "familisti" (26 la suta), "saraci" (19 la suta), "implicati" (13 la suta) si "elitisti" (11 la suta).
"Mondenii" sunt in special studentii, marea lor majoritate barbati, care merg in cluburi, discoteci, baruri sau la cinema, fac sport, se joaca pe calculator, asculta muzica inregistrata si "consuma" presa. Acestia nu sunt interesati de voluntariat, calculatorul este un hobby pentru ei, asculta manele, house, hip-hop si nu-i intereseaza prea tare cultura altor tari. "Familistii" sunt absolventii (majoritatea de