In patrimoniul Muzeului Colectiilor de Arta din Calea Victoriei 111, colectia "Elena, Maria si Dr. Iosif Dona" si "Serban Andronescu-Ghika" atrage in mod deosebit atentia. Piesele care o compun reprezinta trei donatii: una, insumand 113 lucrari, a fost facuta de catre medicul Iosif Dona (1875-1956), in anul 1950, iar cea de-a doua, totalizand 242 de piese, facuta de fiica acestuia Maruca Dona, in 1979. In 1980, Serban Andronescu-Ghika, nepotul colectionarului, a donat muzeului aproape 200 de lucrari care au apartinut familiei.
Pictorul preferat al doctorului Dona era Nicolae Grigorescu, prezent in colectie cu tablouri de foarte buna calitate. Printre acestea, "Femeie pe malul marii", "Pe plaiul muntilor", "Primavara la Campina"."Casa singuratica", realizat de Ioan Andreescu, "Padure toamna", "Zavoi si claie de fan", "Ghereta din Filantropia", "Interiorul", "Hanul parasit" (Scranciobul), pentru a aminti numai cateva din titlurile tablourilor pictate de Stefan Luchian, adevarate capodopere, contureaza imaginea unui impresionant capitol al istoriei artei romanesti de la mijlocul secolului al XIX-lea pana la mijlocul secolului al XX-lea.
Merita precizat ca opera lui Luchian a avut asupra colectionarului forta unei revelatii, fapt pentru care nu a ezitat sa-i cumpere lucrari ori de cate ori i s-a ivit un prilej, cum a fost acela al vanzarii la licitatie a colectiei celebrului mecena Alexandru Bogdan-Pitesti (1871-1922), dupa moartea acestuia.
De asemenea, Gheorghe Petrascu s-a aflat printre artistii indragiti de Iosif Dona, ceea ce explica numarul mare de panze, 47, printre care "Case la Toledo","Case cu felinar", "Punte cu trei arcade", "Case la Vitre", "Tingire de arama", "Paraclisul bisericii din Targoviste". Colectia mai cuprinde 42 de lucrari de Nicolae Tonitza, reprezentative fiind "Fetita padurarului", "Nud", "Case la Mangalia", "Crizanteme albe