Din dispozitia conducerii Parchetului Inaltei Curti, toate cauzele din ultimii zece ani, similare celor in care este este acuzat Omar Hayssam si solutionate cu neinceperea urmaririi penale (NUP), in care au fost implicati cetateni romani de origine araba, vor fi examinate de catre procurorii Sectiei de Indrumare si Control.
Potrivit unor surse judiciare, procesul de colecatre din teritoriu a acestor infromatii va necesita cel putin patru-cinci zile, avand in vedere ca este vorba de dosare din perioada 1995-2005 din intreaga tara.
In ceea ce-l priveste pe Omar Hayssam, acesta este arestat in doua cauze penale. El a fost retinut in baza unei ordonante din 6 aprilie, pentru infractiuni economice si apoi arestat preventiv in dosarul 275P/2003, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fapte care au dus la un prejudiciu de aproximativ 1,8 milioane de euro.
Intrebarea care a fost pusa atat de presedintele Traian Basescu, cat si de alte persoane care au cunoscut - din pozitia de fosti sefi ai unor servicii secrete - si anume, cine a avut interesul ca Omar Hayssam sa fie protejat, si nu anchetat pana la capat in sesizarile care ar fi existat din partea unor institutii de-a lungul timpului poate avea un raspuns de la care sa se porneasca.
Pana una-alta, trebuie stiut ce dosare a avut Hayssam si prin ce birouri au stat ele pana la intrarea pe linia DICOT (Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului din cadrul Parchetului Inaltei Curti), directie care a fost, de altfel, recent infiintata la finele lunii august a anului trecut.
In afara celor doua dosare care privesc infractiuni economice si sunt cunoscute sub numele "Nehoiu" si "Capete de tractor Volvo" unde cercetarile au debutat in toamna anului trecut, si in afara dosarului deschis recent pen