Exista o categorie de persoane care, pe langa faptul ca nu consuma carne, are obiceiul de a nu pregati mancarea la foc, prin fierbere, coacere sau prajire si nici nu consuma alimente pasteurizate sau congelate. Acesti oameni mananca legume si fructe proaspete, lapte, branza (netratata termic), oua, tarate de grau, miere, gris, hrisca. Intr-un cuvant, nimic tratat termic sau chimic.
de DANIELA SONTICA HRANA VIE Conform celor care se hranesc natural, principiile alimentatiei naturale sunt acestea: se consuma produsul, si nu producatorul, temperatura prepararii hranei nu trebuie sa depaseasca 37 grade Celsius si sunt excluse produsele chimice si de sinteza. In Romania, alimentatia naturala are un promotor fervent in persoana doamnei Rodia Tilianu, care editeaza revista Amaltheia, fiind in acelasi timp si autoarea cartilor "Bucataria fara bucatarie. Gustul evolutiei" si "Noua cultura a comunicarii".
SISTEME INCOMPATIBILE. Rodia Tilianu a aflat despre acest mod de viata, cum ii place sa il numeasca, in 1987, dintr-o carte a medicului elvetian Ernst Gunter, iar de 17 ani studiaza efectele benefice ale alimentatiei naturale asupra sanatatii umane. "Am pornit de la matematica, de la teoria sistemelor si am constatat ca doua sisteme nu se pot intalni daca nu sunt compatibile. Sistemul meu viu este incompatibil cu unul mort, oricare ar fi el, de la carne la rosia fiarta", spune Rodia Tilianu. In toti acesti ani pe care si i-a dedicat acestui mod de viata, a "facut tot ce a fost uman si financiar posibil" pentru a face cunoscute beneficiile alimentatiei naturale. A explicat oricui a avut interesul sa inteleaga acest fenomen, a facut demonstratii de gatit hrana neprelucrata la foc in diverse restaurante, targuri de carte sau la alte evenimente, precum si in licee. In 1994, de Ziua Romaniei, ambasada noastra de la Viena a acceptat ca protocolul sa fie asigur