"Omul este ceea ce mananca" sau "Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti!" Ei bine, daca nu stiati, in primul caz autorul maximei este filosoful Ludwig Feuerbach, iar in cel de-al doilea, Brillat Savarin.
de DANIELA SONTICA GENII O serie de filosofi, scriitori si oameni de stiinta celebri demonstreaza prin viata lor ca nu e chiar un fleac a te preocupa de sanatatea ta si a manca ceea ce macar nu-ti face rau. Despre grija inteleptilor din vechime fata de sanatatea pe care o pot intretine prin hrana aflam cate ceva din scrierea lui Diogenes Laertios, "Despre vietile si doctrinele filosofilor". Socrate, de pilda, "avea obiceiul sa spuna ca-i place cel mai mult mancarea care are nevoie de cele mai putine garnituri si bautura care nu-i deschide pofta pentru alta", pentru ca, avand mai putine nevoi, se simtea "mai aproape de zei". Poetul comic Aristofan l-a ridiculizat pe Socrate in piesele sale pentru puterea sa neobisnuita de a indura mult timp foamea. In fapt, filosoful iubea cumpatarea. Tot Diogenes scrie ca filosoful si matematicianul Pitagora nu le permitea discipolilor sa manance vietati, pe motiv ca si acestea au privilegiul de a avea suflet ca si omul. Pitagora si ai lui ii aduceau lui Apollo ofrande numai de natura vegetala. Se intelege ca Pitagora nu gusta carne. Empedocle, considerat inventatorul retoricii, l-a imitat pe maestrul sau Pitagora "in seriozitatea vietii si a conduitei sale", ceea ce ne face sa credem ca nici el nu consuma carne.
Zenon din Cition, intemeietorul doctrinei stoicilor, era si el de o mare cumpatare. Manca frugal si saracacios, mesele sale fiind compuse din painite, miere, fructe, smochine uscate si apa. Hrana sa nu era pregatita la foc, iar haina pe care o purta era subtire. Fie pentru cumpatare, fie pentru zgarcenie, iesise despre el vorba "indurator ca Zenon filosoful". Cu toate acestea, a murit la 98 de ani,