Nu se astepta nimeni ca presa straina sa vina si sa ne furnizeze mai multe informatii decat insasi celula de criza creata la Bucuresti. Cu totii am asteptat insa ca postul de televiziune panarab Al-Jazeera sa-si faca datoria si sa prezinte imagini cu ziaristii romani rapiti in Irak.
de MARINA CONSTANTINOIU
CU OCHII PE EI. Orice stat care se afla in situatia disperata de a-si vedea concetatenii luati ostatici in Irak asteapta ca mesajul rapirii sa fie difuzat de postul de televiziune din Qatar Al-Jazeera Presa, in asteptarea presei. Cam asa s-ar caracteriza vanatoarea de informatii la care ne-am dedat cu totii, colegi de breasla ai celor trei rapiti, de aproape trei saptamani, de cand ei au fost luati ostatici. N-a existat agentie de presa, ziar, post de radio, site de informatii, blog sau canal de televiziune nescormonit. De la France Presse, Reuters, Associated Press, presa scrisa, jawa.report, DekbaFile, editorsweblog.org, la Radio France Internationale, Reporters Sans Frontieres, Al-Jazeera, CNN sau BBC, totul a fost rascolit, citit si interpretat in fel si chip.
29 MARTIE. Cand Romania abia se dezmeticea, afla cate persoane au fost rapite, asculta primele comunicate oficiale pe marginea acestui eveniment si incepea sa-si puna intrebari in legatura cu mobilul rapirii, in cursul dupa-amiezii, presa internationala incepea relatarile. Informatii de dimensiuni relativ reduse, destul de seci si fara detaliile asteptate in tara.
Stirile agentiilor de presa straine au fost preluate de site-urile publicatiilor din intreaga lume, care se actualizau periodic. Astfel, am gasit informatii despre rapirea ziaristilor si in presa din Mauritania, si in cea din SUA sau Noua Zeelanda. De fapt, erau aceleasi stiri, avand ca sursa AFP, Reuters sau AP, care erau preluate, sub diverse titluri, de toate publicatiile amintite. Cei de la canalul de telev