Artroza este un fenomen de degenerescenta instalat in articulatii. Profesorul Andrei Firica, presedintele Societatii Romane de Ortopedie si seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Colentina, explica metodele de a actiona in cazurile de artroza.
de FLORIN CONDURATEANU Pulsul medicinei Pana ajunge la implantarea unei proteze in articulatie, implant care presupune sacrificarea unor portiuni de os, profesorul Andrei Firica spune ca exista si alte interventii chirurgicale care menajeaza osul si amana cu 10-15 ani grefarea protezei. La moda in lume este acum o interventie chirurgicala cu care se lauda elvetienii. Ei se fac ca uita o evidenta, cel care a inventat aceasta tehnica chirurgicala a fost academicianul roman Alexandru Radulescu, si asta acum 50 de ani.
Cele trei oase care se intalnesc in bazin formand cupa, farfuria unde vine capul femurului, ei bine, aceste trei oase sunt taiate si rasturnate astfel ca sa primeasca perfect capul femural si articulatia sa functioneze bine. Se rezolva astfel geometria rea pe care unii oameni o au in articulatia soldului, fie din pricina displaziilor din nastere, fie din cauza unor accidente care deterioreaza asamblarea femurului in bazin. Prin aceasta tehnica chirurgicala se modifica osul, dar nu se arunca portiuni de os care in protezarea soldului si, pana la faza protezarii, pacientul se poate folosi 15 ani de oasele modificate cu bisturiul. In displaziile de sold, boala mostenita, e bine sa-i faci o radiografie pacientului, sa vezi defectiunea scheletului si sa o corectezi chirurgical inainte de a aparea suferinta. Fiindca unii oameni se nasc cu displazii de sold, dar suferinta apare fie dupa ce femeia a nascut, fie dupa varsta de 20 de ani, atunci cand oasele au fost intens solicitate. De fapt, atunci cand displazia este decelata din faza de sugar, se pot aranja oasele care calca gresit in bazin fara sa s