Cancerul de piele se numara printre cele mai grave si mai periculoase tipuri ale acestei cumplite boli. Marele factor de risc: lumina solara, fara care nu putem, totusi, trai. Cand devine soarele dusmanul si cand prietenul nostru? Se apropie vremea calda si e bine sa stim.
Cunoscuta cantareata Britney Spears recunoaste ca-i place la nebunie sa stea la plaja. Sharon Stone, frumoasa actrita americana, o face si ea, ce-i drept mai moderat, doar pana incepe sa se inroseasca. Colega ei, Cameron Diaz, in schimb, se teme ca pielea i-ar putea imbatrani inainte de vreme, iar top-modelul Nadja Auermann nu se expune la soare fara sa se unga cu un produs antiultraviolete.
Soare bun, soare rau: dermatologii ne avertizeaza ca razele ultraviolete pot sa provoace cancerul de piele. Dar cum ar arata primavara si vara fara pic de soare? Ca doua anotimpuri mohorate si de o tristete iremediabila...
Si-atunci, in mod firesc, se naste intrebarea: in ce masura putem profita de razele soarelui, fara ca ele sa ne puna in pericol sanatatea si chiar viata? Raspunsul il vom afla, in cele ce urmeaza, de la dr. Paul Ionescu Marton, de la Universitatea Charite din Berlin.
- Specialistii trag semnalul de alarma: in tarile europene, cancerul de piele (melanomul) cunoaste o dezvoltare de-a dreptul infricosatoare. N-au folosit la nimic avertismentele publice facute de-a lungul ultimilor ani?
- Ba da. Dar "cancerul negru", melanomul malign cum il numesc medicii, s-a extins - in ciuda avertismentelor - atingand cifra de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori. In clipa de fata, anual, in Europa se imbolnavesc de aceasta forma de cancer sute de mii de oameni.
- Si nu este singura forma a cancerului de piele...
- O alta forma, asa-numitul spinaliom (carcinom epitelial in placi), face anual mai multe victime: 40 la 100.000 de persoane, iar cea mai frecventa dintre ce