Majorarea preturilor si tarifelor gazelor naturale, incepand cu 1 aprilie, a trecut oarecum neobservata atat in randul consumatorilor casnici, dar si a jurnalistilor, probabil pentru ca efectele Deciziei nr. 308/2005 a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, semnata de presedintele Stefan Cosmeanu, se va resimti abia in luna mai cand vor fi emise primele facturi, avand incorporate majorarea cu 20% a pretului de livrare a gazului, dar si abonamentul - componenta fixa a facturii, stabilit in functie de consumul anual al abonatului.
Modul cum ne usureaza Distrigaz, dar, mai ales, noii proprietari - legal, recunoastem - de sute de milioane de euro l-am abordat intr-un numar anterior al ZIARULUI, cand am prezentat categoriile de consumatori, stabilite de ANRGN, care vor fi obligati sa plateasca un abonament lunar fie ca consuma sau nu gaz.
Reprezentantii ANRGN au motivat introducerea acestor tarife prin necesitatea Distrigaz de a-si acoperi costurile operationale care nu sunt influentate de consumul de gaze naturale.
Tot atunci, ZIARUL a prezentat efectele dezastruoase pe care introducerea abonamentului le va avea asupra buzunarelor membrilor familiilor nevoiase, a pensionarilor, dar mai ales a populatiei care locuieste in mediul rural si consuma gaz doar in lunile de iarna, iar vara economiseste.
Distrigaz ne taxeaza de doua ori
ANRGN, in raspunsul remis ZIARULUI, preciza ca prin introducerea acestei componente fixe in factura finala la gaz recunoaste costurile operationale justificate, prudent efectuate, ale DISTRIGAZ, fara sa explice ce se intelege prin costuri prudent efectuate, respectiv a amortizarii reglementate si a unei rate reglementate a rentabilitatii, calculata la valoarea investitiilor puse in functiune - generatoare