Restituirea in natura a cat mai multor imobile nationalizate, dublata de despagubiri echitabile pentru fostii proprietari care nu isi mai pot recapata casele reprezinta principalele idei ale proiectelor pregatite de grupul interministerial de lucru creat in acest scop.
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, desemnat de primul-ministru sa conduca respectivul grup, ne-a prezentat continutul celor patru proiecte de lege care vizeaza imobilele nationalizate.
Modificarea legislatiei privind imobilele nationalizate inseamna redactarea unui proiect de lege privind modificarea Legii 10/2001 - Legea caselor nationalizate, schimbarea Legii 501/2002 privind cultele religioase, Legii 66/2004 privitoare la proprietatile minoritatilor nationale. Un al patrulea proiect de lege se refera la regimul despagubirilor.
Sediile partidelor - primele retrocedate
Destinatia acestor imobile urmeaza sa fie pastrata temporar, a precizat Bogdan Olteanu. Pentru scoli si spitale destinatia va fi pastrata timp de cinci ani, pentru alte institutii publice - pana la trei ani, pentru partide si ambasade - un an de zile.
In tot acest rastimp chiria va fi platita proprietarilor de drept, si nu statului. In cazul partidelor, primariile ar urma sa le asigure noi sedii.
Bogdan Olteanu spune ca sediile partidelor din casele nationalizate pot fi restituite pentru ca nu au fost cumparate de acestea, fiind in litigii.
De exemplu, in categoria imobilelor care ar putea fi restituite se numara, potrivit lui Bogdan Olteanu, sediul PSD din bulevardul Kiseleff, sediul PNL sector 5 sau sediul PNL Bacau.
Bogdan Olteanu a precizat insa ca statul nu poate restitui, prin modificarea legislatiei, decat imobilele pe care le are in proprietate, si nu pe cele cumparate in baza unor legi anterioare de fostii chiriasi