O urcare a calificativelor Romaniei la grad investiþional depinde de capacitatea noii administraþii de a-ºi urma declaraþiile politice de rezultate tangibile in zona microeconomicã ºi in transparenþã, aratã ultimul raport Standard&Poor's (S&P), publicat vineri. De asemenea, compania de consultanþã spune cã doar menþinerea politicii fiscale prudente ar putea-o determina sã imbunãtãþeascã ratingurile Romaniei in urmãtoarele 12 luni.
Totodatã, S&P atrage atenþia cã intarzierea cu un an a aderãrii ar putea afecta calificativele datoriei pe termen lung a Romaniei ºi la fel ar face ºi o adancire a deficitului de cont curent.
S&P subliniazã in raport nivelul scãzut al datoriei publice, perspective bune de creºtere ºi determinarea noului Guvern in reforma economicã ºi a sectorului public, care vor intãri aderarea la timp a Romaniei, in 2007, la UE. Noile progrese ale Romaniei in ceea ce priveºte reformele structurale din sectorul de stat ar trebui sã conducã la unele imbunãtãþiri in sectorul finanþelor publice, crede compania.
"Prim-ministrul Cãlin Popescu Tãriceanu a inceput, imediat dupã investire, sã accelereze procesul reformelor structurale. Reforma fiscalã radicalã prin introducerea cotei unice de 16% a fost insoþitã de o atitudine mai durã in ceea ce priveºte evaziunea fiscalã, corupþia ºi scoaterea la suprafaþã a veniturilor populaþiei", se afirmã in raport.
S&P observã cã in decembrie 2004, UE a declarat oficial Romania ca fiind eligibilã pentru aderarea in 2007, dar s-a instituit ºi o clauzã de salvgardare in cazul in care procesul reformei ar intampina dificultãþi.
Mai buna stabilitate macroeconomicã ºi reformele la nivel micro, aflate in derulare, au crescut probabilitatea ca Romania sã devinã membru UE in 2007.
Stabilitatea macroeconomicã s-a imbunãtãþit mult in ultimii ani. Influenþat pozitiv de creºterea economicã susþinutã