In Parlament, PUR, PSD si PNL au depus separat cite un proiect de lege electorala. Toate au un numitor comun: vot uninominal, insa in viziuni diferite. Guvernul vrea ca o comisie parlamentara speciala sa „mixeze" proiectele.
Proiectul PNL prevede vot uninominal simplu pentru 50% din mandatele Senatului si Camerei si vot preferential pe lista pentru restul mandatelor. PSD vine cu vot uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin (vot similar celui pentru alegerea primarului – n.a.), pentru ocuparea tuturor mandatelor de la Senat si Camera Deputatilor.
Umanistii propun vot uninominal simplu pentru toate mandatele Senatului, vot uninominal simplu la Camera Deputatilor pentru un numar de mandate egal cu cel de la Senat si vot pe lista pentru celelalte mandate ale Camerei.
Daca in varianta de lege a liberalilor numarul senatorilor se reduce la 116 si al deputatilor la 240, variantele PSD si PUR nu prevad nici o reducere a numarului parlamentarilor. PNL prevede constituirea a 8 circumscriptii electorale (arondate celor 8 regiuni economice de dezvoltare), impartite la rindul lor in mai multe colegii electorale.
Celelalte doua proiecte nu fac referire la colegii electorale – denumire universala cind este vorba despre vot uninominal – fiecare judet reprezentind cite o circumscriptie.
PSD si PUR vor gratuitate pe audiovizual
Liberalii au inserat in proiectul lor o serie de prevederi care elimina posibilitatea reeditarii „turismului electoral". Astfel, pe listele suplimentare nu pot vota decit cetatenii din localitatea arondata sectiei de votare in care domiciliaza, a caror inscriere pe lista permanenta a fost omisa de autoritati.
Proiectul PSD da voie cetatenilor care nu se afla in localitatea de domiciliu sa voteze in orice sectie de votare din orice localitate a circumscriptiei din care fac pa