Spaima companiilor de asigurari e aceea de a plati daune mai mult decit isi pot permite. Cele mai riscante sint asigurarile pentru incendii si catastrofe naturale, mijloace de transport, constructii, maritime si auto.
Pentru linistea lor, societatile se reasigura la marile companii de profil, ce le ofera siguranta contra unui anumit cost. In ultimii ani, Romania a platit anual pentru acest lucru circa un sfert din volumul pietei sale de asigurari. Daca evenimentele nedorite chiar se produc, pretul despagubirilor poate fi prea mare pentru societatea de asigurari.
Asa ca ea obisnuieste sa faca un contract de reasigurare prin care cedeaza un procent din riscul sau altei companii (de obicei externa), ce primeste aceasta parte de risc si pe care o garanteaza. Costul acestei reasigurari este inclus in prima platita regulat de client, deoarece riscul de tara a fost mai mare.
In anii trecuti, pretul total pentru aceste contracte a trecut de 100 de milioane de euro pe an.
Banii se duc in Elvetia si Germania
La prime de reasigurare de 150 de milioane de euro incasate pe 2003, companiile de reasigurare au platit despagubiri de 42 de milioane de euro (22% dintre platile pentru asigurari generale), deci au cistigat peste o suta de milioane. Prin calcul, pe anul trecut, obtinem cu 40 de milioane de euro mai mult.
Cei mai multi bani ajung la Swiss Re, unde sint reasigurate 13 societati romanesti, Converium si Hannover. Majoritatea contractelor s-au facut pe asigurari generale, iar anul trecut procentul de 23 % a fost relativ constant, potrivit UNSAR. Comparativ cu piata britanica - a doua ca marime - putem spune ca, procentual, sintem in grafic.
Conform Lloyd’s, pe 2003 reasigurarile au atins un sfert din total. Desi la extern s-a inregistrat o usoara scadere, pentru noi, 2004 a fost superior anului p