Recent, in cadrul Clubului Humboldt de la Institutul Goethe din Bucuresti, cunoscutul arheolog prof. dr. Mircea Babes a tinut o conferinta dedicata complexului de situri arheologice de la Rosia Montana.
In prezenta unui reprezentant al Ambasadei Germaniei, a circa 70 de membri ai Clubului, studenti, geologi si arheologi, distinsul universitar a atras din nou atentia cercurilor stiintifice asupra pericolului disparitiei unor vestigii unice in Europa, in cazul in care proiectata exploatare miniera va primi aprobarile necesare din partea guvernului. D-l Babes a spus: "Nu stiu daca prin argumente arheologice ar putea fi stopat acest proiect, dar noi ne facem datoria morala si de constiinta; cred ca nu trebuie sa cedam, avem o raspundere in fata generatiilor viitoare. Timpul alocat sapaturilor (cinci ani) a fost prea scurt, cercetarile s-au facut sub presiunea timpului, iar descarcarile arheologice au fost acordate impotriva cutumei meseriei noastre, pe suprafete de 500 de ori mai mari decat cele cercetate. Ilegalitatea lor a fost sanctionata, in mod firesc, de catre Curtea de Apel din Alba Iulia, care a decis suspendarea descarcarilor de pe Masivul Carnic".
2. Despre Rosia Montana s-a vorbit si in cadrul seminarului "Minerit Modern in Romania", organizat in zilele de 13-14 aprilie de organizatia "Epmining" din Cluj-Napoca, intr-un amfiteatru al Universitatii de Constructii din Bucuresti. Potrivit informatiilor puse la dispozitia presei, Epmining isi propune sa dezvolte un "parteneriat de mediu pentru minerit". Ne-a atras atentia in mod special "Studiul de Caz Rosia Montana" - o lucrare ce pare a fi emanata direct din... laboratoarele companiei "Gold Corporation". Pana la proba contrarie, notiunea de dezvoltare durabila pe care o promoveaza Epmining nu corespunde cu ceea ce in Ue se intelege prin acest concept. Spun aceasta, deoarece Epmining, pe de o par