Prima saptamana de liberalizare a contului de capital nu s-a deosebit cu nimic de cea precedenta, euro continuand sa fluctueze intre 3,6 si 3,65 lei. Dolarul a fluctuat la randul sau intre 2,79 si 2,82 lei, tendinta fiind una de crestere, la care ar urma sa contribuie evolutia paritatii sale fata de euro.
Intrarile masive de capital nu s-au vazut in piata, nivelul mediu al tranzactiilor interbancare fiind de 300 milioane euro. S-a observat chiar un deficit de aproape 100 milioane de euro, care a fost insa "stins" de cumpararile de la casele de schimb, bancare sau private.
Paritatea euro/dolar a fluctuat pe parcursul saptamanii trecute intre 1,2771 si 1,3003 dolari. Chiar daca euro a urcat la sfarsitul saptamanii de la 1,2780 la 1,2915 dolari, pentru moneda verde se intrevede inscrierea pe un trend crescator, la care va contribui major politica Rezervei Federale de a mari, in continuare, dobanda de referinta.
Pentru investitori, dobanda de 2,75% este mult mai atragatoare comparativ cu cea de 2%, din euro-zona sau de 0% in Japonia. Aceasta s-a reflectat in excedentul balantei de capitaluri americane care a fost de 84,5 miliarde dolari in februarie, fata de 92,5 miliarde in ianuarie. Aceasta compenseaza cu usurinta deficitul comercial, chiar daca acesta a fost in februarie de 61 miliarde dolari, cea mai ridicata valoare lunara din istoria SUA.
Pe de alta parte, un raport FMI, publicat in 13 aprilie, estimeaza ca Produsul Intern Brut al SUA va creste, anul acesta, cu 3,6%, de peste patru ori mai mult decat cel al Japoniei sau Germaniei (cea mai mare economie a Europei).
Eventualitatea respingerii de catre francezi a noii Constitutii Europene ar putea sa reprezinte un factor suplimentar de intarire a monedei americane, ducand la o inmultire a ordinelor de vanzare de euro pe pietele internationale. Prima saptamana de liberalizare a contului de