Fricassee de miel cu usturoi (Franta)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,2 kg pulpa de miel dezosata, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 1 ardei iute verde (mic), 1 legatura patrunjel verde, 2 linguri ulei de masline, 1 lingura otet alb, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Taiati carnea bucati de cca 5 cm. Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Spalati ardeiul iute, indepartati nervurile si semintele si taiati-l fasii subtiri. Alegeti patrunjelul, spalati-l, zvantati-l si tocati marunt.
Incingeti uleiul intr-o cratita si caliti ceapa 3-4 minute, amestecand intruna, pana ce se rumeneste usor.
Incingeti o tigaie de teflon - fara grasime in ea - si prajiti bucatile de carne, pana ce se rumenesc pe toate partile. Adaugati sare si piper si puneti apoi carnea in cratita cu ceapa, impreuna cu usturoiul, ardeiul iute si patrunjelul verde. Amestecati si turnati deasupra otetul.
Acoperiti cratita cu un capac si lasati carnea sa fiarba incet, la foc mic, aproximativ o ora, verificand din timp daca pe fundul cratitei este lichid suficient. Daca nu, adaugati apa, dar foarte putina, pentru ca mielul trebuie sa fiarba in propria-i zeama.
Drob de miel
(Turcia)
Ingrediente: maruntaie de la un miel (ficat, plamani, rinichi, inima), 1 legatura ceapa verde, 2 cepe uscate, 200 g orez, 50 g stafide, ulei, 4-5 legaturi de verdeata (patrunjel, marar si cimbru proaspat), 3 oua, sare, piper + 1 prapur.
Mod de preparare:
Se spala bine maruntaiele, se pun intr-o oala, se acopera cu apa rece, se adauga putina sare si se lasa sa fiarba pana ce se patrund bine. Se scot din oala, se lasa sa se raceasca si se taie marunt.
Se curata ceapa, se toaca si se caleste in 2 linguri de ulei incins. Cand devine transparenta, se pune si carnea, se lasa sa se caleasca si ea cateva minute si se rastoarna intr-un castr