Contrabanda cu tigari si alcool a insumat, in ultimele 10 luni, nu mai putin de cinci milioane de euro, potrivit Imprimeriei Nationale.
"Evaziunea fiscala in domeniul tutunului si al alcoolului va fi mult redusa dupa ce, incepand cu 1 aprilie, fiecare banderola sau timbru are un cod unic de identificare. In acest fel, se vor identifica data si ora livrarii pentru fiecare marcaj", a spus directorul Imprimeriei Nationale, Dan Docan, la seminarul "Masuri concrete de combatere a evaziunii fiscale". El a atras atentia ca si regimul facturilor a devenit mai aspru. Mai intai, potrivit proiectului noii legi privind evaziunea fiscala, punerea in circulatie sau detinerea, fara drept, a formularelor tipizate cu regim special se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani. Tiparirea sau punerea in circulatie a unor facturi false se pedepseste cu inchisoare de la trei la 12 ani. In plus, Imprimeria Nationala a furnizat agentilor fiscali, vamali, Politiei si Garzii Financiare instrumente de detectare a facturilor false si a timbrelor contrafacute. De asemenea, toate tipografiile care fabrica facturi sunt obligate sa trimita Imprimeriei Nationale mostre din hartia si cerneala folosita pentru a fi indosariate in vederea eventualelor verificari.
Comisarii Garzii Financiare vor face cercetare penala
Prezent la acelasi seminar, Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Fiscale (ANAF), a declarat ca exista un mare numar de firme-fantoma care cumpara "saci de tipizate". "Desi n-au nici o activitate si n-au depus nici o declaratie de mai multi ani, sunt firme care cumpara facturi cu sacul. Le pun apoi in circulatie, ele fiind o sursa nesfarsita de evaziune", a spus Bodu. Presedintele ANAF a promis un ordin ce va fi alaturat legii privind combaterea evaziunii fiscale, in care se va prevede ca o firma ce ridica tipizate si se constata ca e fantoma, sa nu mai