Pentru prima oara in ultimii 15 ani, incepand de ieri noapte, timp de zece zile, intreaga activitate a Postei Romane a fost suspendata ca urmare a declansarii grevei generale. Daca in acest interval programat pentru actiunea sindicala nu vor fi satisfacute cererile grevistilor, protestul poate continua printr-o alta greva. Postasii cerusera o majorare a salariilor cu 18 la suta, dar cererea lor a scazut cu doua procente in urma negocierilor cu administratia. Conducerea companiei ofera doar patru la suta, ceea ce inseamna 100.000 -150.000 de lei in plus pe luna pentru fiecare angajat.
In cursul dupa-amiezii de ieri, conducerea Postei Romane a anuntat ca va cere in instanta suspendarea grevei postasilor.
Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a anuntat ca in urmatoarele zile plata pensiilor, a alocatiilor si a indemnizatiei de somaj, dar si distribuirea corespondentei si a presei, vor fi intrerupte. "Greva va incepe la ora 12.00 (n.r. - ieri noapte), la centrele de tranzit din Bucuresti, Brasov, Constanta, Galati, Bacau, Iasi, Cluj, Craiova si Timisoara. Acolo ar fi trebuit sa se lucreze in aceasta noapte", a declarat Matei Bratianu, vicepresedinte BNS. Conducerea Postei Romane sustine ca exista bani pentru majorarea ceruta de postasi, dar ca sumele nu pot fi alocate pentru ca aceasta societate se afla pe lista celor monitorizate de Guvern la cererea Fondului Monetar International. "Din pacate, noi nu putem sa oferim cresteri salariale. Solicitarea de 16 la suta nu mi se pare mare, dar Posta Romana functioneaza dupa un buget de venituri si cheltuieli aprobat printr-o hotarare de Guvern care nu ne permite acordarea procentului pe care il doresc postasii, deoarece acest lucru ar impune o rectificare de buget. Am sperat pana in ultimul moment ca vom putea opri aceasta greva. Suntem constituiti in celule de criza si cautam solutii pentr