Cat de important este rolul sindicatelor in conducerea intreprinderilor? O intrebare ale carei raspunsuri nu au intarziat sa apara atat din partea reprezentantilor angajatilor, cat si a angajatorilor.
Pe fondul negocierilor legate de modificarea Codului muncii, ambele parti au fost de acord ca pentru atingerea unui nivel de performanta economica este nevoie de o relatie de comunicare permanenta.
Vicepresedintele UGIR, Stefan Varfalvi, considera ca cei mai multi angajatori doresc sa aiba un sindicat cu care sa desfasoare relatii normale de colaborare. In opinia lui Varfalvi, este foarte important ca aceasta legatura sa existe permanent. "Intreprinderea este ca o fiinta care trebuie sa prospere si sa se bata pentru supravietuirea ei. Aceasta bataie o fac angajatorii, deciziile sunt luate de patron. El joaca banii, el isi gaseste perspectiva", explica vicepresedintele UGIR.
De partea cealalta, liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune ca in relatia dintre patroni si angajati, marea problema este legata de informarea lucratorilor cu privire la situatia economica a intreprinderii in vederea unei corecte negocieri legate de distribuirea profitului intreprinderii. "Unii patroni vor sa maximalizeze profitul in interesul personal, practicand reducerea costurilor salariale, fara sa mai dea o motivatie legata de reinvestire si de perspectiva de dezvoltare a intreprinderii. Investitia inseamna, in acelasi timp, si garantia stabilitatii si a sigurantei locurilor de munca. Cu cat angajatorul investeste mai mult, cu atat esti mai sigur ca el nu va fi interesat sa inchida intreprinderea. In sistemul german, cogestiunea este reglementata prin lege. In Romania, singurul lucru care se incearca este o corecta informare pentru a nu ajunge in situatia in care angajatorul te anunta ca e in faliment si inchide intreprinderea", este de parere Bogdan Hossu.