Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, PNUD, a implementat cu succes, prin Biroul sau din Romania, un proiect-pilot de stimulare a liberei initiative, in special a initiativei femeilor din mediul rural care isi doresc propriile afaceri.
Proiectul “Afirmarea Economica a femeilor din mediul rural in Romania” are ca obiectiv general reducerea saraciei si a inegalitatii de sanse intre sexe, prin sprijinirea afirmarii economice a acelor femei din mediul rural care si-au dorit sa inceapa mici afaceri in domeniul productiei agro-alimentare. Proiectul a condus la imbunatatirea calitatii vietii in comunitatile rurale in care a fost implementat si a furnizat acestora o sursa importanta de castig.
Totodata, proiectul a creat un model institutional pentru sprijinirea femeilor intreprinzator din mediul rural, care poate fi aplicat si la nivel national, si care a condus la cresterea numarului de locuri de munca intr-un mod descentralizat, contribuind la cresterea capacitatilor tehnologice la nivel local. Este primul program de acest gen implementat in tara si a avut ca finalitate infiintarea unor unitati demonstrative in patru locatii de pe teritoriul Romaniei. Este vorba de Sageata (Buzau) - o unitate de prelucrare a legumelor, Negresti (Vaslui) - o unitate de prelucrare a laptelui, Comana (Giurgiu) - o brutarie si Valcelele (Calarasi) - o unitate de ambalare produse agro-alimentare.
Este de mentionat faptul ca ultimele doua unitati au beneficiat si de sprijin nipon, prin Fondul de Dezvoltare pentru femei din Japonia. Din cadrul Comitetului National de Management al Proiectului au facut parte PNUD, UNIFEM, Fondul de Dezvoltare pentru Femei din Japonia, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, precum si Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare,