Cardinalii electori au ales, ieri-seara, dupa un conclav considerat cel mai scurt din ultima suta de ani, al 265-lea sef al Bisericii Catolice, in persoana cardinalului german Joseph Ratzinger. de CAMELIA MUNTEAN, RADU CROITORU EXTERNE de APARITIE. Benedict al XVI-lea a salutat miile de credinciosi din Piata Sfantul Petru Noul Suveran Pontif, care si-a ales numele de Benedict al XVI-lea, are 78 de ani si este considerat o personalitate conservatoare, care s-a remarcat prin criticile la adresa tendintelor reformiste ale bisericii. Ratzinger, numit de Papa Ioan Paul al II-lea sa oficieze slujbele din Saptamana Patimilor, a criticat in predicile sale "erorile", "orgoliul" si "autosuficienta" din cadrul Bisericii Romano-Catolice. Aparator infocat al dogmei catolice traditionale, Ratzinger este contestat de numerosi catolici modernisti. Din 1981 si pana in prezent, el s-a remarcat prin formularea a numeroase interdictii, acesta nefiind de acord ca femeile sa poata predica, a refuzat ideea casatoriei preotilor, a condamnat homosexualitatea. Ratzinger si-a exprimat intotdeauna opiniile transant, in 1984 el califica regimurile comuniste drept o "rusine" a vremurilor de atunci, iar in 2004 nu era de acord cu integrarea Turciei in UE, considerand ca o asemenea decizie ar fi o "eroare enorma". Ratzinger a condamnat si "muzica rock", pe care o considera o "expresie a pasiunilor elementare".
PRIMA BINECUVANTARE. "Marele inchizitor", cum il numesc criticii sai, Papa Benedict al XVI-lea a dat ieri-seara prima binecuvantare sutelor de mii de credinciosi adunati in Piata Sfantul Petru. Vizibil emotionat, el s-a descris ca un "umil si modest slujitor al Domnului".
Alegerea noului Papa a produs un val de bucurie in randul crestinilor catolici, dar in special in Germania, tara lui de origine, unde clopotele tuturor bisericilor au sunat indelung. Cancelarul Schröed