de VERONICA GUZUN BARUL CASEI
Punch-ul este asociat intotdeauna cu petrecerile zgomotoase ale americanilor, insa el isi are "certificatul de nastere" in India. Chiar denumirea vorbeste despre originea lui orientala: "panch" - in indiana inseamna cinci, atatea ingrediente avand candva aceasta bautura in amestec. Ea trebuia sa imbine cinci gusturi: o parte de acru, doua de dulce, trei de tarie, patru de moale si un strop de amarala. Aceasta compozitie rezulta din amestecarea sucului unei lamai, zahar, un aperitiv amar, bere si o tarie.
IZOLARE. Desigur, cu timpul, reteta a suferit schimbari, dar la inceput, in secolul al XVII-lea, cand a ajuns ea in America, taina prepararii era pastrata cu sfintenie. Mai mult, reteta circula in secret si era scrisa sub forma de versuri. Se considera in acea perioada ca doar barbatii sunt capabili sa prepare punch. Si nu oricare, ci doar aceia care pot sa se izoleze si sa nu se gandeasca la nimic altceva in momentul prepararii bauturii. Cu timpul insa, reteta a devenit cunoscuta unui cerc mai larg si a ajuns bautura intalnirilor de afaceri. Iar cand a trecut si de aceasta etapa de "bautura pentru elita" si a inceput sa fie consumata de toata lumea, reteta de punch s-a modificat. Fiecare casa avea o reteta proprie. Astfel, actualele denumiri de punch-uri sunt de fapt denumiri de localuri in care au fost preparate pentru prima data: Dragon, Bombay, Fish House, Artilery. In America moderna exista punch-uri de nunta, de petrecere, cu alcool si fara.
Punch cu sampanie Ingrediente: 1,5 l vin roze, 100 ml suc de lamaie, zahar, 2 l sampanie, 500 g capsuni, cuburi de gheata
Preparare: Se racesc ingredientele. Se strivesc capsunile in blender, se poate adauga putin vin. Sucul de lamaie se indulceste cu zahar, apoi se toarna amestecul intr-un bol de punch, deasupra se pun capsunile, apoi se adauga vinul si abi