Managerii trebuie sa-si ia gandul de la posibilitatea deducerilor contributiilor la asigurarile de sanatate private, atat timp cat avem unul dintre cele mai scazute impozite pe venit din Europa, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante din Senat, la conferinta FinMedia "Asigurari de sanatate in sistem privat".
"Recomandarea" oficialului a fost intampinata de un dezacord vehement al reprezentantilor asiguratorilor din domeniu prezenti la conferinta organizata la hotelul Lido.
Ei au aratat ca din cauza sistemului de stat, si asa nerestructurat si cu numeroase carente, contributiile la o asigurare privata sunt descurajate. Potrivit asiguratorilor privati, pachetul de servicii din asigurarea obligatorie la sistemul public le scade mult numarul de clienti, aproximativ 5% din populatie putand apela la serviciile private.
Potrivit Codului fiscal pe anul trecut, contributiile pentru asigurarile private de sanatate, cu exceptia celor incheiate in scopuri estetice, erau deductibile in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an. Aceasta deducere a fost eliminata din Codul pe anul curent. Asiguratorii cred ca acest lucru zadarniceste orice incercare a lor de a convinge angajatorii sa apeleze la o schema privata.
Asigurarea de stat nu va mai fi obligatorie
Vosganian a fost de acord ca sistemul de stat trebuie sa coboare mai mult catre piata si sa se pregateasca de o concurenta cu sistemul privat. "Statul trebuie sa-si diminueze influenta in acest domeniu. Intr-o zi, acesta nu va mai fi obligatoriu, dar nu se va intampla in actualul deceniu", a spus Vosganian.
Lista restransa de servicii la stat
Ioan Buraga, directorul general al Directiei generale de asistenta medicala din Ministerul Sanatatii, a anuntat ca in prezent se lucreaza la un pachet de servicii de baza care vor fi p