Mostenirea digitala de la geambasul Harbuz
Caii, magarii si catarii au inceput din 2003 sa fie insemnati cu microcipuri, in numele UE, asa cum au declarat cu pompa autoritatile. Operatiunea, facuta pe spinarea taranilor, se dovedeste a fi doar o afacere de milioane de euro pentru firmele care vand microcipuri si cititoare pentru ele. Mai mult, Uniunea Europeana infirma ca a cerut Romaniei sa declanseze actiunea "cai cu microcip".
de DIANA RUCINSCHI ANCHETARobocaii, pret fals al integrarii in UE
In conditiile in care foarte multi tarani romani nu au ce sa puna pe masa, microciparea cailor si a magarilor demarata in 2003 a fost considerata o masura cel putin fantezista si in acelasi timp extrem de costisitoare.
SOC. Nici taranii romani si nici caii si catarii nu erau pregatiti sufleteste sau financiar sa fie "tehnologizati" Actiunea la care Romania s-a "inhamat" singura si nu la ordinul Uniunii Europene, asa cum au declarat autoritatile la vremea respectiva, se dovedeste insa a fi o afacere cat se poate de banoasa si realista pentru firmele care comercializeaza microcipuri. Mai ales pentru una dintre ele, pentru care Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara are o preferinta.
OPERATIA. La inceputul anului 2003, proprietarii de cai si de magari au avut parte de o surpriza catusi de putin placuta. Ministerul Agriculturii a emis in luna martie Ordinul 167, care prevedea microciparea pana la finele aceluiasi an a tuturor cailor si catarilor de pe teritoriul Romaniei. Cu toate ca purta semnatura sa, ministerul nu a vrut sa isi asume paternitatea acestei actiuni si i-a indrumat pe cei care aveau neclaritati la Agentia Nationala Sanitar-Veterinara (actuala Autoritate Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) ca fiind autoarea ordinului respectiv. La inceput, proprietarii de cai s-au crucit si au ras cand au au