La doar patru luni de la ultimul scrutin general si la nici un an de la schimbarea legislatiei electorale, principalele partide politice se gandesc deja la o noua schimbare. Mai exact la introducerea votului uninominal, o reforma ceruta cu insistenta de ani de zile de societatea civila. Desi pana acum partidele au facut doar pasi neconvingatori in acest sens, in acest moment exista o inflatie de asemenea propuneri legislative, nu mai putin de trei fiind depuse deja la Parlament.
Dupa ce, timp de 15 ani de zile, a fost mult mai comod sa se ascunda pe liste de partid, acum alesii neamului par sa vrea sa-si ia soarta politica in maini. In acest moment, PSD, PNL si PUR si-au elaborat deja propriile proiecte de legi privind votul uninominal.
Care sunt insa motivele? La nivel declarativ avem parte de aceleasi argumente: suportul masiv al populatiei si al societatii civile in favoarea acestui sistem si mult-asteptata reforma a clasei politice. Aceste motive nu au avut insa nici un efect asupra parlamentarilor din comisia ce a elaborat anul trecut legile electorale.
UDMR si PPRM, marii pierzatori
Probabil insa ca schimbarea de atitudine nu se datoreaza numai presiunii societatii civile, ci si unor calcule pe care aceste partide politice le-au facut si care le-ar favoriza la urmatorul scrutin. Mai ales ca vor exista si perdanti ai acestui sistem, precum UDMR si PPRM. Uniunea lui Marko Bela a trecut cu emotii pragul de 5 la suta la parlamentarele de la sfarsitul lui noiembrie, cauza principala fiind impartirea electoratului maghiar intre UDMR si UCM. Intrucat concurentii din UCM nu au sanse sa obtina cele cinci procente, Uniunea isi va mentine, in continuare, monopolul asupra votului maghiarilor. Si PPRM ar avea de pierdut in cazul schimbarii sistemului de vot, in principal pentru ca este un partid “cu locomotiva” si pentru ca nu are prea