Greva de proportii din Posta a dat peste cap intreaga Romanie. Este pentru prima oara cand angajatii companiei opresc lucrul la nivel national. Cei mai afectati de criza sunt peste patru milioane de pensionari care asteapta de aproape doua zile sa-si primeasca pensiile. Alte cateva milioane de plicuri de corespondenta - facturi, acte pentru declararea impozitului pe venit, presa scrisa - nu au mai ajuns la destinatari. Insensibil la solicitarile postasilor pare sa fi ramas si premierul Calin Popescu Tariceanu.
Acesta declara, ieri, ca revendicarile postasilor sunt imposibil de acceptat in prezent, fiind contradictorii cu legislatia. Aseara, dupa inchiderea editiei, sindicatele inca se aflau in negocieri cu administratia Companiei Nationale Posta Romana. Pana la intrarea in greva, fusesera platite 1.130.000 de pensii, alte 4.520.000 urmand a fi achitate. Aceasta cifra presupune aproximativ 20 la suta dintre pensionarii romani. Restul se vad obligati sa astepte pana la incetarea grevei, pentru ca, dupa cum declara si secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, Posta are monopol asupra acestui serviciu si nu exista alternativa de achitare a pensiilor. In fiecare zi, 550.000 de pensionari ar trebui sa-si primeasca pensiile. Din fericire, alocatiile pentru scolari si prescolari se pot ridica si de la alte institutii. In cele mai multe localitati din tara, nemultumirile oamenilor afectati de greva postasilor atinsesera cote maxime.
La un oficiu postal din Constanta, o pensionara a spart un geam de la usa de acces, spunand ca are nevoie urgenta de bani pentru medicamente, iar la Botosani, aproape o suta de pensionari asteptau sa-si ridice pensiile sau colete din strainatate.
Pentru a-i convinge pe angajatii Postei sa deschida usile si sa le dea banii, mai multi pensionari au inceput sa planga. In Brasov, toate cele 40 de oficii postale in car