Multi dintre conducatorii de azi nu sint virgini din punct de vedere politic. „Academia Catavencu" si „Militia spirituala" publica primul catalog cu numele fostilor activisti UTC care au facut cariera politica dupa 1989. „Cotidianul" ii prezinta pe cei mai cunoscuti dintre ei.
Fie ca se auto-pozitioneaza la stinga sau la dreapta esichierului politic, majoritatea politicienilor de astazi si-au facut ucenicia sub aripa fostelor structuri comuniste, depasind chiar, in unele cazuri, asteptarile maestrilor din PCR.
Ion Iliescu, mai mult ca perfectul comunist
Decanul de virsta si „virful de lance" al clasei politice de dupa 1990 este, fireste, fostul presedinte Ion Iliescu, care si-a inceput cariera politica in 1949 ca membru in CC al UTM.
Doua decenii mai tirziu, acesta ajungea prim-secretar al CC al UTC si ministru pentru Problemele Tineretului, functii pe care le-a detinut pina in 1979, dupa care a urmat „exilul" in functia de director al Editurii Tehnice.
Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai puternici si controversati lideri PSD, era prezentat in „Steagul Rosu" drept membru in CJ Bacau al PCR. Mihai Malaimare, colegul sau la Camera incepind din 2000, deputat de Botosani si director al Teatrului „Masca", a fost intre 1980 si 1985 membru supleant al CC al UTC.
Deputat PSD de Bucuresti, Adrian Severin a detinut mai multe functii in UASCR, ultima fiind cea de sef al comisiei culturale a Consiliului UASC din Centrul universitar Bucuresti.
Unul si unul
Fostul ministru pesedist al Sanatatii Mircea Beuran, inainte de a deveni notoriu ca plagiator, a fost membru in Consiliul UASCR, presedinte al Consiliului UASC- IMF si vicepresedinte cu activitatea educativa in rindul cetatenilor de peste hotare aflati in Centrul Universitar Bucuresti.
Tot la Ministerul Sanatatii si-a gasi