Desi ofiterii Serviciului de Combatere a spalarii banilor - Directia de investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, impreuna cu ofiterii SRI, au dovedit, inca din 2003, ca afaceristul sirian Omar Chama "spalase" peste 50 de
milioane de dolari prin intermediul a 15 firme-fantoma, magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus eliberarea lui din arest pentru o cautiune de 70 de milioane de lei. Procurorii au mai avut nevoie de un an pentru a strange alte probe care sa-l incrimineze pe Omar Chama.
Specialisti in combaterea spalarii banilor si ofiteri SRI au documentat inca din 2003 activitatea infractionala a gruparii conduse de sirianul Omar Chama, stabilind ca, prin intermediul a 15 firme-fantoma, in perioada ianuarie - august 2003, a transferat in strainatate prin viramente bancare (pe baza unor documente false) peste 50 de milioane de dolari.
Astfel, dupa verificarea efectuata de catre ofiterii anchetatori, la 28 august s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals, de care erau acuzati Ismail Al Swida si Mohamed Feezan, asociati si administratori la SC Al Swida Impex SRL si SC Iura Universal SRL, firme-fantoma din Capitala care, in perioada iulie - august 2003, au realizat transferuri valutare externe de aproape 7,5 milioane de dolari.
Simultan, sub supravegherea unui procuror din cadrul Ministerului Public, s-a organizat un flagrant la Agentia Voluntari a Romanian Bank International, finalizata cu arestarea preventiva pentru 3 zile a lui Hussein Chama, Bashir Salih si Srouji Yasin, precum si invinuirea altor cinci cetateni straini, acuzati de savarsirea infractiunilor de crima organizata, complicitate la evaziune fiscala, fals intelectual si uz de fals.
Totodata, flagrantul a scos la iveala faptul ca, in numai doua ore, la data de 24 august 2003, respectivii au transferat succesiv 13,881 miliarde de lei